Οι κωνσταντινουπολίτες ζωγράφοι Αλέξιος και Άγγελος Απόκαυκος στην Κρήτη και η μονή Βαλσαμονέρου. Έγγραφα από τα Κρατικά Αρχεία Βενετίας (1399-1421) - CONSTANTOUDAKI-KITROMILIDES (Μαρία ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ-ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΟΥ) Maria (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Οι κωνσταντινουπολίτες ζωγράφοι Αλέξιος και Άγγελος Απόκαυκος, ευρισκόμενοι στην Κρήτη μεταξύ 1399 και 1421, εντάχθηκαν στην μεικτή βενετοκρητική κοινωνία και προσείλκυσαν παραγγελίες από ορθόδοξες μονές και βενετούς ευγενείς. Ο Αλέξιος δεχόταν μαθητευομένους στην τέχνη του, ενδιαφερόταν για χρηματικές επενδύσεις, ενώ το 1412 ζωγράφισε παραστάσεις στην μονή Βαλσαμονέρου. Ο Άγγελος τοιχογράφησε τον ναό της Κυρίας των Αγγέλων στον Χάνδακα το 1421 με ανάθεση του Μάρκου Παυλόπουλου, αργότερα πρωτοπαπά Κρήτης, ευνοουμένου των Βενετών. Η παρουσία ζωγράφων από την Κωνσταντινούπολη συνιστούσε εξάλλου έναν από τους διαύλους διάδοσης της ύστερης παλαιολόγειας τέχνης στην βενετική Κρήτη.