Ο στρατηγός Λέων Χιτζιλάκης της επιγραφής από το θαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης. Μια ιδιάζουσα περίπτωση στρατιωτικής χορηγίας και προσωπογραφίας - ZARRAS (Nεκτάριος ΖΑΡΡΑΣ) Νektarios (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Η επιγραφή από το θαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης, που αναφέρει μεταξύ άλλων ιστορικών προσώπων τον στρατηγό Λέοντα Χιτζιλάκη, τεκμηριώνει αρχαιολογικά την ιστορική διήγηση του Ιωάννη Καμινιάτη για την άλωση της πόλης από τους Σαρακηνούς το 904. Ο Καμινιάτης αναφέρεται στην επιδιόρθωση του τείχους και με ακρίβεια καθορίζει την κτητορική δραστηριότητα του Χιτζιλάκη στα αμυντικά έργα της πόλης. Η σπάνια αυτή ταύτιση ιστορικής πηγής και επιγραφικής μαρτυρίας συμβάλλει στην ερμηνεία του ρόλου των στρατιωτικών αξιωματούχων σε παρόμοια έργα. Η παρούσα μελέτη προσφέρει επίσης νέα στοιχεία για την ακριβέστερη χρονολόγηση της επιγραφής και συμπληρώνει την ελλιπή προσωπογραφία του στρατηγού Χιτζιλάκη.