Ο τρούλος και το ζήτημα της «ιεράρχησης». - Michael ALTRIPP (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2023)
Σχετικά με την ιεράρχηση και την ερμηνεία της εικονογράφησης στον σταυροειδή εγγεγραμμένο αρχιτεκτονικό τύπο, οι σχολιαστές της βυζαντινής λειτουργίας, τουλάχιστον, καταδεικνύουν ότι αυτή πρέπει να εκλαμβάνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, δηλαδή. με κατεύθυνση προς το ιερό βήμα. Παράλληλα, γίνεται προφανές ότι η ιεράρχηση αυτή δεν είναι τόσο σημαντική για τους πιστούς όσο η συντελούμενη θέωση, δηλαδή η άμεση επαφή ανάμεσα στον Θεό και τους ανθρώπους, μεταξύ άλλων, μέσω της Θείας Ευχαριστίας.