Η γεωμετρία των βυζαντινών αρχιτεκτόνων - KORAĆ, Vojislav (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Το θέμα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με τη χρήση της γεωμετρικής χάραξης είναι η κύρια θεματική του άρθρου. Μέσα από την ανάλυση συγκεκριμένων παραδειγμάτων φαίνεται ότι οι αρχιτέκτονες στο Βυζάντιο γνώριζαν αριθμητική και γεωμετρία και ότι εκπονούσαν αρχιτεκτονικά σχέδια πριν από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών. Εξάλλου, αυτό τεκμαίρεται έμμεσα από τη μελέτη αρκετών βυζαντινών ναών στα οποία διαπιστώνεται η χρήση των παραπάνω βασικών αρχών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στο πλαίσιο αυτό ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στο Μπενεβέντο της Καμπανίας, του οποίου η κάτοψη φαίνεται πως έχει βασιστεί στο τέταρτο βιβλίο των Στοιχείων του Ευκλείδη.