Παρατηρήσεις στην οικοδομική ιστορία της Παναγίας Σκριπούς στη Βοιωτία - ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Σωτήρης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Ο ναός της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό της Βοιωτίας έχει υπάρξει αντικείμενο μελέτης αρκετών ερευνητών κατά το παρελθόν. Ο στόχος της παρούσας μελέτης είναι να διαγράψει ένα σύντομο ιστορικό της οικοδομικής ιστορίας του ναού με βάση τις παρατηρήσεις στην τοιχοποιία σε ό,τι αφορά τις παλαιότερες φάσεις, και με βάση το φωτογραφικό υλικό και τα σχέδια για τις νεότερες φάσεις του ναού. Συνολικά καταγράφονται επτά οικοδομικές φάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ανέκδοτα σχέδια του R. Schultz για τον ναό, καθώς περιέχουν πληροφορίες για τον χαμένο σήμερα τρούλο του ναού.