Ο ναός της Παναγίτσας στη Βαλύρα της Μεσσηνίας - ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ Γεώργιος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Σε μικρή απόσταση από το χωριό Βαλύρα στη Μεσσηνία βρίσκεται ναΐσκος αφιερωμένος στην Παναγία. Ο ναός, άλλοτε καμαροσκεπής, τώρα στεγάζεται με ξύλινη δίρριχτη στέγη. Η τοιχοποία του ναού παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς στο πλινθοπερίκλειστο σύστημα δομής του εντοπίζονται πλίνθινα γράμματα. Αυτά, επειδή είναι ιδιαίτερως σπάνια στην τοιχοποιία των ναών, χρησιμοποιούνται ως χρονολογικά στοιχεία και δίνουν ως όριο για την ανέγερση του ναού τις αρχές του 11ου αιώνα.