Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στο Ζάρκο Τρικάλων - ΠΑΣΑΛΗ Αφροδίτη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη στο Ζάρκο Τρικάλων είναι το καθολικό μονής που ανήκε άλλοτε στην επισκοπή Γαρδικίου. Το καθολικό είναι χτισμένο στον τύπο του αθωνικού τρίκογχου και ανήκει στην παραλλαγή των σύνθετων σταυροειδών εγγεγραμμένων με επιμήκη τη δυτική του κεραία, ενώ έχει και νάρθηκα προσκολλημένο στα δυτικά του. Τόσο από άποψη τυπολογικών χαρακτηριστικών, όσο και από τα ελάχιστα μορφολογικά στοιχεία που παρουσιάζει ο ναός, μπορεί να χρονολογηθεί περί το 1700.