Μάστορες, πρωτομάστορες και μηχανικοί των μεσαιωνικών οχυρώσεων της Ρόδου - ΚΟΛΛΙΑΣ Ηλίας Ε. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Η οχύρωση της Ρόδου, όπως συνάγεται από τις πηγές, ήδη από τον 13ο αιώνα ήταν αρκετά ισχυρή. Το γεγονός αυτό οι Ιωαννίτες το εκμεταλλεύτηκαν, όταν από το 1309 έγιναν κύριοι του νησιού. Η πόλη άρχισε να επεκτείνεται προς τα νοτιοδυτικά της βυζαντινής οχύρωσής της από το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Αυτή η διαδικασία με διαδοχικές επεκτάσεις και ενισχύσεις συνεχίστηκε ως περίπου τα μέσα του 15ου αιώνα. Οι οικοδομικές εργασίες που αναλήφθηκαν ως τα τέλη του 15ου και τις αρχές του 16ου αιώνα αφορούσαν μόνο την ενίσχυση των τειχών και τη διαμόρφωση προμαχώνων. Σε όλες αυτές τις εργασίες χρησιμοποιήθηκαν τόσο ντόπιοι πρωτομάστορες, όπως μαρτυρά σχετική εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στα τείχη της Ρόδου, αλλά και μηχανικοί από τη Δύση, κυρίως Γάλλοι και Ιταλοί, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τις αρχειακές μαρτυρίες του Ιωαννιτικού αρχείου, οι οποίοι εκπονούσαν σχέδια και επέβλεπαν τις κατασκευαστικές εργασίες.