Ιστορίες και ιστορήσεις βυζαντινών παλληκαριών - ΠΑΠΑΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ Τίτος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Στο άρθρο εξετάζονται οι γραπτές και εικαστικές πηγές που αναφέρονται στους τρεις δημοφιλέστερους στρατιωτικούς αγίους του βυζαντινού κόσμου, τους αγίους Θεόδωρο, Γεώργιο και Δημήτριο. Η αναδίφηση των βίων, των διηγήσεων ή των θαυμάτων των αγίων προσφέρει πλήθος πληροφοριών. H αξιοποίησή τους διευκρινίζει ενδιαφέρουσες πτυχές και όψεις της κοινωνικής και λατρευτικές ιστορίας του Βυζαντίου. Έτσι, ανιχνεύονται πληροφορίες που αφορούν στην ανάπτυξη της λατρείας των αγίων, την ένταξή της στο ευρύτερο ιστορικό και κοινωνικό περιεχόμενο της κάθε εποχής, ενώ τέλος σκιαγραφεί την εικονογραφική εξέλιξη των λατρευτικών τους εικόνων.