Ο Χριστός «επί βασιλίσκον» σε ενσφράγιστο πήλινο πινάκιο - ΧΑΛΚΙΑ Ευγενία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Στην Παλαιά Φώκαια Αναβύσσου σε σωστική ανασκαφή βρέθηκε ένα πινάκιο ερυθροβαθές με ενσφράγιστο διάκοσμο που παριστά τον Χριστό κρατώντας σταυρό να πατά σε βασιλίσκο. Το θέμα εμπνέεται από τον Ψαλμό 90, 13 και απαντά συνήθως σε λυχνάρια της παλαιοχριστιανικής περιόδου και σπανιότερα σε πινάκια. Το πινάκιο που ανήκει στην κατά Hays κατηγορία 104Α στον τύπο Εii και χρονολογείται μεταξύ 530-580, ως εισηγμένο, είναι ενδεικτικό του επιπέδου της ευημερίας των κατοίκων στην αγροτική αυτή περιοχή της Αττικής.