Παρατηρήσεις σε δύο αμφιπρόσωπες εικόνες της μονής Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος - ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ-ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ Μυρτάλη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Οι δύο αμφίγραπτες εικόνες της μονής Παντοκράτορος, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στον κατάλογο της έκθεσης Θησαυροί του Αγίου Όρους, χρονολογήθηκαν η πρώτη στα 1360-1380, η δεύτερη στο τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα. Ωστόσο η επανεξέτασή των τεχνικών και τεχνοτροπικών τους χαρακτηριστικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα δύο έργα είναι σύγχρονα και ότι δημιουργήθηκαν με τον ίδιο λειτουργικό προορισμό. Αν αυτή η υπόθεση είναι ορθή, τότε θα πρέπει να υποτεθεί ότι παραγγέλθηκαν ως δεσποτικές εικόνες για να κοσμήσουν το τέμπλο της μονής Παντοκράτορος. Συνεπώς η εικόνα του Χριστού με τον άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, και του Προδρόμου με την Παναγία και τον Πρόδρομο στην πίσω όψη θα πρέπει να ανήκαν σε αυτό το σύνολο και η χρονολόγησή τους να μετατεθεί στα έτη ίδρυσης της μονής μεταξύ 1358-1363.