Εικόνα του Εμμανουήλ Λαμπάρδου στα Κύθηρα - ΓΚΙΝΗ-ΤΣΟΦΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Το μοναδικό ενυπόγραφο έργο ζωγράφου που σώζεται στα Κύθηρα είναι η εικόνα με τον Χριστό Παντοκράτορα από τον Εμμανουήλ Λαμπάρδο. H προέλευση της εικόνας από την Κρήτη και η χρήση της ως δεσποτικής προκύπτουν αβίαστα από το καλλιτεχνικό της ύφος και το μέγεθός της. Η παρουσίαση των στοιχείων της εικόνας, καθώς και η σύντομη εξέταση των εικόνων που αποδίδονται στους Λαμπάρδους οδηγούν σε παρατηρήσεις της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας των κρητικών ζωγράφων του 17ου αιώνα και σε θέματα λειτουργίας των εργαστηρίων