Ιστόρηση της θαυματουργικής έλευσης της εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας στη μονή Ιβήρων - ΠΑΖΑΡΑΣ Θεοχάρης Ν. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1999)
Η εικόνα της Πορταΐτισσας, το παλλάδιον της μονής Ιβήρων, έχει μια ιδιαίτερη τιμή και ιστορία που αφορά στην θαυματουργική άφιξη του ιερού αυτού αντικειμένου στο Άγιον Όρος. Αυτό το θέμα διαλαμβάνει εικόνα που φυλάσσεται στη μονή Ιβήρων (αριθ. καταλ. 247). Το ενδιαφέρον της εικόνας έγκειται στο ότι έχει συμπεριλάβει γεωγραφικές και ιστορικές λεπτομέρειες που αφορούν τον θρύλο περί του έργου. Πιθανότατα ο ζωγράφος είχε υπόψη του πτολεμαϊκούς χάρτες κρίνοντας από την απεικόνιση του γεωγραφικού χώρου. Ο λαϊκότροπος χαρακτήρας του έργου δείχνει ως πιθανή χρονολόγησή του τα μέσα του 18ου αιώνα.