Ο ναός της Παντοβασίλισσας στην Τρίγλεια. Τυπολογικές και μορφολογικές επισημάνσεις - ΚΑΠΠΑΣ Μιχάλης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2014)
Στην Παντοβασίλισσα της Τρίγλειας εφαρμόζεται μια ιδιότυπη παραλλαγή σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, όπου οι χώροι του ιερού βήματος βραχύνονται υπερβολικά. Η σύμπτυξη αυτή υπαγόρευσε την τοίχιση των μικρών διόδων επικοινωνίας του κυρίως ιερού με τα παραβήματα, αμέσως μετά την αποπεράτωση του μνημείου και πριν την τοιχογράφησή του. Στο παρόν άρθρο εξετάζονται ανάλογες περιπτώσεις σύνθετων τετρακιόνιων σταυροειδών εγγεγραμμένων «με συνεπτυγμένο ιερό βήμα», ενώ προκρίνεται ως πιθανότερη η περίπτωση τα ανατολικά γωνιακά διαμερίσματά τους να λειτουργούσαν ως παρεκκλήσια.