Ζητήματα ερμηνείας της ζωγραφικής στη Μεταμόρφωση στο Πυργί Αυλωναρίου. Όψεις της Λατινοκρατούμενης Εύβοιας - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος Δ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2014)
Ἡ Εὔβοια κατὰ τὴ διάρκειας τῆς βενετικῆς κατοχῆς (1204-1470) παρήγαγε στὴ μνημειακὴ ζωγραφικὴ ἔργα, ποὺ εἰκονογραφικὰ παρέμειναν πιστὰ στὸ ὀρθόδοξο δόγμα, ὅπως στὸ προκείμενο μνημεῖο. Τὸ γεγονὸς συστοιχεῖ πρὸς ὅ,τι γνωρίζουμε καὶ ἀπὸ τὴν πολιτικὴ καὶ ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία της, δηλαδὴ μία συνειδητή, ὑπόρρητη ἀντίσταση κατὰ τῶν ἑτερόδοξων κατακτητῶν της.