Το αρχαιολογικό εύρημα ως ιστορικό τεκμήριο. Η εγκατάσταση των Γότθων στην πεδιάδα της κεντρικής Μακεδονίας και η ίδρυση του επισκοπικού συγκροτήματος στις Λουλουδιές - ΜΑΡΚΗ Ευτέρπη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Tο άρθρο μελετά διεξοδικά το γοτθικό ζήτημα κατά την τελευταία 30ετία του 5ου αιώνα και προσπαθεί να ερμηνεύσει τα αίτια δημιουργίας του επισκοπικού συγκροτήματος στις Λουλουδιές ως αποτέλεσμα της εγκατάστασης των Γότθων του Θεοδώριχου στην Πύδνα και σε άλλες πέντε πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας το χρονικό διάστημα 479-483. Η διαμονή του Θεοδώριχου στην Πύδνα είχε ως συνέπεια την αναβάθμισή της σε επισκοπή και τη μετακίνηση των κατοίκων και του επισκόπου της 8 χλμ. νοτιότερα στη θέση της mutatio Άναμον, όπου ιδρύθηκε τετραπύργιο επισκοπικό συγκρότημα. Η γειτνίαση με τους Γότθους και ο φόβος επιδρομών εκ μέρους τους έδωσε στο συγκρότημα την αρχιτεκτονική μορφή του τετραπυργίου, που μιμείται ρωμαϊκά στρατόπεδα. Το επισκοπικό συγκρότημα που περιελάμβανε βασιλική, επισκοπικό μέγαρο και στοές με πεσσοστοιχίες προστατευόταν από περίβολο, διπλή πυργόσχημη πύλη και τέσσερις πύργους στις γωνίες. Η όλη εικόνα του αποδεικνύει την ιδιαιτερότητά του και τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε.