Πλάκα με δικέφαλο αετό από τα βυζαντινά τείχη της Τραπεζούντας - ANDROUDIS, Pascal (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της ανάγλυφης πλάκας με δικέφαλο αετό στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, την οποία ταυτίσαμε με αυτήν που υπήρχε στα δυτικά τείχη της Τραπεζούντας (1324). Η πλάκα αυτή, η οποία μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες και εντοιχίστηκε αργότερα στο ναό της Καλαμαριάς, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από ιστορική και αρχαιολογική άποψη, όχι μόνο γιατί μπορεί να χρονολογηθεί με ακρίβεια, αλλά και γιατί συνδέεται με τον Αλέξιο Β ́ Μέγα Κομνηνό που ήταν και Παλαιολόγος από την πλευρά της μητέρας του.