Απεικόνιση του "πραγματικού αγίου Μανδηλίου στην Καππαδικία; - TSAKALOS, Antonis (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Η παράσταση του Μανδηλίου στην Karanlık kilise παρουσιάζει μια σειρά ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Εξετάζονται αφενός η πρωτότυπη εικονογραφία που εμπλουτίζεται με στοιχεία ρεαλισμού, αφετέρου η θέση απεικόνισης πάνω από την Αγία Τράπεζα της νότιας αψίδας του ναού. Διατυπώνεται η υπόθεση ότι σκοπός ήταν πιθανότατα να απεικονισθεί το «πραγματικό» Άγιο Μανδήλιο κατά την εποχή που αυτό φυλασσόταν στην Έδεσσα.