Πτηνά στον παράδεισο: ταφική εικονογραφία στο ναό του Μέρμπακα - COULSON, Mary Lee (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Ένας ταφικός θάλαμος που αποκαλύφθηκε κάτω από το Ιερό στο ναό του Μέρμπακα στην Αργολίδα υποδηλώνει ότι ο ναός χτίστηκε για την καθολική λατρεία στο μεταίχμιο του τέλους του 13ου και των αρχών του 14ου αιώνα, ως ένα ταφικό μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του William Moerbeke, Δομινικανού αρχιεπισκόπου της Κορίνθου μέχρι το 1286. Ωστόσο, επιγραφές και λεπτομέρειες στην εικονογραφία των τοιχογραφιών στην πρόθεση και ιδιαίτερα μια μικρή αρχαιοπρεπής τοιχογραφία με την απεικόνιση πτηνών και φυτών πάνω από την είσοδο της πρόθεσης προς το Ιερό δείχνουν ότι οι τοιχογραφίες αυτές χρονολογούνται στις αρχές του 15ου αιώνα, κατά τη βενετική κυριαρχία του Άργους και του Ναυπλίου, όταν πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των λειψάνων του τοπικού αγίου Πέτρου του Άργους από το Άργος στο Ναύπλιο και ο ναός του Μέρμπακα απέκτησε ένα νέο ταφικό προορισμό.