Αγνωστη εικόνα κρητικής τέχνης της Παναγίας του Πάθους από το Μαυροβούνιο - TRIFONOVA, Alexandra (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Στο σκευοφυλάκιο της μονής Praskvica στην περιοχή της Budva στο Μαυροβούνιο σώζεται μια φορητή εικόνα κρητικής τέχνης της Παναγίας του Πάθους, η οποία αποτελεί έργο ακαδημαϊκού ύφους ενός προικισμένου ανώνυμου Κρητικού ζωγράφου που δραστηριοποιείται στα τέλη του 15ου έως στις αρχές του 16ου αιώνα. Ο ζωγράφος αυτός επηρεάστηκε στην εικονογραφία και την τεχνοτροπία από τα έργα του Ανδρέα Ρίτζου, αλλά δεν άνηκε πιθανότατα στους ζωγράφους του κύκλου του.