«...Ποδίαις τρανὲς διὰ μαγκάνου ἐπτά...» του ηγεμόνα της Μολδαβίας Vasile Lupu (1634-1653) στη μονή Βατοπεδίου - ΜΕΡΤΖΙΜΕΚΗΣ Νικόλαος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2013)
Το 1651/2 ο Μολδαβός βοεβόδας Vasile Lupu (1634-1653) και η σύζυγός του Αικατερίνη δωρίζουν εφτά ποδέες στο ναό της Αναλήψεως, καθολικό της μολδαβικής μονής Golia, η οποία από το 1606 αποτελούσε ήδη μετόχι της μονής Βατοπεδίου. Οι εφτά χρυσοκέντητες ποδέες μαζί με έναν επιτάφιο και ένα επιτραχήλιο, αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και σήμερα φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιο της μονής Βατοπεδίου. Στις τρεις από τις ποδέες που παρουσιάζονται στην παρούσα εργασία υπάρχει αφιερωματική επιγραφή: ✚ ΙΩ(Α)Ν(ΝΗ) ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΩΙΒΩΝΔΑ ΕΛΕΩ Θ(Ε)ΟΥ ΠΑCΗC ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑC Κ(ΑΙ) ΔΟΜΝΑC ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗC ΑΝΑΘΗΜΑ ΖΡΞ’ (7160=1651/2)