Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Δομένικο Ελλασσώνας - ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ Σωτήρης; ΣΥΘΙΑΚΑΚΗ-ΚΡΙΤΣΙΜΑΛΛΗ Βασιλική (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών και των εργασιών αποκατάστασης που εκτελέστηκαν από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από το 1995 ως το 1997, ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για την οικοδομική ιστορία του ναού του Αγίου Γεωργίου στο ∆ομένικο. Κατασκευαστικά, τεχνοτροπικά και στρωματογραφικά δεδομένα μαρτυρούν ότι ο ναός ανεγέρθηκε στα ερείπια ενός υστερορρωμαϊκού ναού στα τέλη του 10ου ή τις αρχές του 11ου αιώνα ως επισκοπική έδρα, που διέθετε σύνθρονο, κιβώριο και άμβωνα. Στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, πιθανότατα με χορηγία του Σεβαστοκράτορα της Θεσσαλίας Ιωάννη Άγγελου Κομνηνού ∆ούκα, ο νάρθηκας επεκτάθηκε προς τα δυτικά προκειμένου να μετατραπεί σε λιτή, καθώς ο ναός μετατράπηκε σε καθολικό μονής. Πολύ αργότερα, οι στέγες του ναού ανακατασκευάστηκαν στη σημερινή ενιαία μορφή τους και οι εσωτερικοί τοίχοι καλύφθηκαν με τοιχογραφικό διάκοσμο που χρονολογείται από επιγραφές στα 1611 και 1615. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα ο βόρειος τοίχος του ναού και μέρος του ανατολικού τοίχου του διακονικού ανακατασκευάστηκαν.