Η εξέλιξη του πλινθοπερίκλειστου συστήματος δόμησης στη Χίο - ΜΙΣΑΗΛΙΔΟΥ Άννα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται δεκατέσσερις περιπτώσεις ακριβώς χρονολογημένων ναών και κοσμικών κτηρίων του νησιού, που έχουν κατασκευαστεί με πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία σε δύο παραλλαγές, μία αμελή και μία πιο επιμελημένη. Με βάση τα χρονολογημένα παραδείγματα επιχειρήθηκε μια πρώτη χρονολογική προσέγγιση για 21 ακόμη μνημεία που είχαν κατασκευαστεί με την ίδια τεχνική, ενώ προέκυψαν κάποια συμπεράσματα για την εξέλιξη αυτού του είδους τοιχοδομίας στο νησί.