Οι επιγραφές και η λειτουργία τους στις βυζαντινές εικόνες - ΚΑΖΑΝΑΚΗ-ΛΑΠΠΑ Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Οι επιγραφές που συνοδεύουν πρόσωπα ή σκηνές στην εικονογραφία αποτελούν συνήθεια της αρχαίας τέχνης που συνεχίστηκε στη χριστιανική. Στις φορητές εικόνες, που μας απασχολούν εδώ, επιγραφές ταυτίζουν τα πρόσωπα, υπομνηματίζουν τις παραστάσεις ή περιέχουν αιτήματα των πιστών προς το θείο. Ακολουθούν δηλαδή και υπογραμμίζουν τις τρεις κύριες λειτουργίες της εικόνας: τη διατήρηση της μνήμης και την απόδοση τιμής στο απεικονιζόμενο θείο ή ιερό πρόσωπο, τη διδαχή του πιστού, τη διαμεσολάβηση προς το θείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιγραφές που ταυτίζουν τα πρόσωπα, καθώς η χρήση τους φαίνεται ότι γίνεται συστηματική μετά την Eικονομαχία και συνδέεται με τις θεωρίες για την απεικόνιση του θείου που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή. Σύμφωνα με τους εικονόφιλους θεολόγους, αυτές οι επιγραφές αποτελούν ένα είδος σφραγίδας που συνδέει την απεικόνιση με το πρότυπό της, επικυρώνοντας τη μεταφορά των ιδιοτήτων του προτύπου στην απεικόνιση και καθιστώντας δυνατή την επικοινωνία προς αυτό.