Η εξέλιξη του εικονογραφικού μοτίβου των γευμάτων σε τράπεζα σχήματος S σε σαρκογάγους, τοιχογραφίες και βυζαντινά χειρόγραφα - PANELI, Elisabeth (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Οι παραστάσεις συνδαιτυμόνων γύρω από τράπεζα σχήματος S γνώρισαν ιδιαίτερη διάδοση στη ρωμαϊκή τέχνη κυρίως σε σαρκοφάγους με σκηνές κυνηγιού. Το εικονογραφικό αυτό μοτίβο πέρασε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε παλαιοχριστιανικές παραστάσεις γεύματος σε σαρκοφάγους αλλά και σε τοιχογραφίες σε ρωμαϊκές κατακόμβες. Στις κατακόμβες παρατηρούνται ωστόσο κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς το φύλο και τον αριθμό των εικονιζόμενων μορφών. Πιθανή πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν πλέον τα δείπνα που λάμβαναν χώρα μέσα στις κατακόμβες, τα νεκρόδειπνα. Επίσης, το εικονογραφικό αυτό θέμα απαντά- ται και σε άλλα είδη τέχνης, ψηφιδωτά του 6ου αιώνα και ασημένια αγγεία. Λίγες είναι τέλος οι παραστάσεις Μυστικού Δείπνου σε βυζαντινά χειρόγραφα και τοιχογραφίες, στις οποίες εικονίζεται τράπεζα παρόμοιου σχήματος.