Ιδιωτική ευλάβεια και καλλιτεχνική παραγωγή στο Βυζάντιο: με αφορμή ένα εγκόλπιο απο την Κωνσταντινούπολη (13ος-14ος αιώνας) - PITARAKIS, Brigitte (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Ένα αργυρό εγκόλπιο με εμπίεστη διακόσμηση βρέθηκε το 1987 ανάμεσα σε ένα παλαιολόγειο θησαυρό νομισμάτων στην πύλη του Ξυλόκερκου (Belgratkapı) των χερσαίων τειχών της Κωνσταντινούπολης. Το εγκόλπιο αυτό συμβάλλει στην κατανόηση των νέων αφιερωτικών πρακτικών και της διείσδυσής τους από τις ανώτερες κοινωνικές ομάδες στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Η εικονογραφία των νομισμάτων και των σφραγίδων αποτελεί το βασικό πρότυπο για τα εγκόλπια, ενώ μια σειρά μιμήσεων, που αντανακλά τις στενές συγγένειες μεταξύ των διαφόρων κατασκευαστών, ερμηνεύει την επανάληψη κοινών διακοσμητικών θεμάτων, τόσο σε μοναδικά έργα εκτελεσμένα σε πολύτιμα υλικά, όσο σε έργα μαζικής παραγωγής σε ευτελέστερα όμως υλικά. Η συναπεικόνιση των αγίων Θεοδώρων και του προφήτη Δανιήλ στο λάκκο των λεόντων στις δύο όψεις του εγκολπίου του Belgratkapı επιπλέον σηματοδοτεί το μηχανισμό των αλληλοεπιδράσεων μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Βαλκανίων και Δύσης.