Bυζαντινή και μεταβυζαντινή ναοδομία στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης - PERRAKIS (Ιωάννης ΠΕΡΡΑΚΗΣ ) Ioannis; MAMALOUKOS (Σταύρος ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΣ) Stavros; KOUMANTOS (Αθανάσιος ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ) Athanasios (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Όταν ο Γεώργιος Λαμπάκης επισκέφθηκε την Αίνο (τώρα Ένεζ) της Ανατολικής Θράκης το 1902, κατέγραψε 23 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες δύο είχαν μεταβληθεί σε ισλαμικούς ιερούς χώρους. Ο τεράστιος αυτός πλούτος σε μεγάλο ποσοστό καταστράφηκε μετά την έξωση του χριστιανικού πληθυσμού της πόλης το 1922. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η μελέτη της οικοδομικής ιστορίας και της αρχιτεκτονικής των εκκλησιών της πόλης μέσω της μακροσκοπικής εξέτασης των μνημείων, σε συνδυασμό με τη μελέτη της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, παλαιών περιγραφών και παλαιών φωτογραφιών.