Οι μεσοβυζαντινές τοιχογραφίες του διακονικού του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας - ZAKHAROVA, Anna (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Στη μελέτη εξετάζονται η εικονογραφία και η τεχνοτροπία του δεύτερου στρώματος των τοιχογραφιών στο διακονικό της βασιλικής της Κοίμησης της Θεοτόκου Καλαμπάκας (αρχαίοι Σταγοί). Τα συγγενέστερα παράλληλα εντοπίζονται στην Αγία Σοφία Αχρίδας (π. 1052-1056), στην αρχιεπισκοπή της οποίας υπαγόταν η μητρόπολη Σταγών εκείνη την εποχή. Στις τοιχογραφίες της Καλαμπάκας διαπιστώνονται κάποια νέα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στη μητροπολιτική τέχνη του τρίτου τετάρτου του 11ου αιώνα, περίοδο στην οποία αποδίδουμε τις τοιχογραφίες του διακονικού