Οι τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Νικολάου στον Βάτο Ρεθύμνου. Συμβολή στη μελέτη των καλλιτεχνικών εργαστηρίων στη βενετική Κρήτη. - ΠΥΡΡΟΥ (Nikoletta PYRROU) Νικολέττα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Οι τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Νικολάου στον Βάτο Ρεθύμνου Κρήτης είναι έργο δύο ζωγράφων που υιοθετούν διακριτά ιδιώματα. Ο ένας εξ αυτών φαίνεται ότι υπήρξε μέλος ενός συνεργείου που εργάστηκε σε μια σειρά μνημείων στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου και των Χανίων. Η λεπτομερής εξέταση της ζωγραφικής μάς βοηθά να διατυπώσουμε υποθέσεις για τον τρόπο εργασίας των ζωγράφων και διαφωτίζει την –εν πολλοίς άγνωστη– τοπική καλλιτεχνική παραγωγή του τρίτου τετάρτου του 14ου αιώνα