Εικόνα του ένθρονου Αγίου Δημητρίου των αρχών του 13ου αιώνα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ, Μόσχα: ο εικονογραφικός τύπος των ένθρονων αγίων μαρτύρων και η διάδοση του στη ρώσικη μεσαιωνική τέχνη - SAENKOVA, Elena (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ απόκειται μεγάλων διαστάσεων εικόνα, των αρχών του 13ου αιώνα, με τον ένθρονο άγιο Δημήτριο με στρατιωτική ενδυμασία να ανασύρει με το δεξί του χέρι το ξίφος από τον κολεό. Η εικόνα ήταν παραγγελία του μεγάλου πρίγκιπα του Βλαδίμιρ, Βσέβολοντ «η Μεγάλη Φωλιά», ο οποίος έφερε το χριστιανικό όνομα Δημήτριος. Το εικονογραφικό θέμα αποδίδει την πολύ διαδομένη στη βυζαντινή τέχνη ιδέα της ομοιότητας ενός ηγεμόνα, αυλικού αξιωματούχου ή στρατιωτικού με τον άγιο προστάτη του. Βασιζόμενοι και στα αποτελέσματα της πρόσφατης τεχνολογικής εξέτασης της εικόνας, θα εξετάσουμε την ιστορία της επικεντρωμένοι στην εξέλιξη του εικονογραφικού τύπου του ένθρονου στρατιωτικού αγίου στη ρωσική μεσαιωνική τέχνη.