Συνευρέσεις a tergo σε λυχνάρια της ύστερης αρχαιότητας απο τη Ρόδο. Εικονογραφικές αμφισημίες. Φιλολογικά και ιστορικά υποστρώματα - ΚΑΤΣΙΩΤΗ (Angeliki KATSIOTI ) Αγγελική; ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Dimitrios PAPANIKOLAOU) Δημήτριος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Εξετάζεται η διακόσμηση έξι πήλινων λυχναριών μικρασιατικού τύπου, που βρέθηκαν στις ανασκαφές στην πόλη της Ρόδου, με θέμα ερωτική σκηνή ανάμεσα σε δύο ανδρικές μορφές. Συζητούνται οι προεκτάσεις του θέματος σε συνδυασμό με τον αποτροπαϊκό χαρακτήρα ενός τουλάχιστον από τα λυχνάρια, το οποίο διακοσμείται με σταυρό κατά τον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ. Οι ερμηνείες της απεικόνισης περιλαμβάνουν τις φιλολογικές και ιστορικές πηγές, το πολυθρησκευτικό υπόβαθρο των αγοραστών και τη σύνδεση του θέματος με μιμικά θεάματα. Αναδύεται συνεπώς ένας κόσμος που δεν έχει εκχριστιανιστεί πλήρως και στον οποίο μέρος του πληθυσμού έλκεται από την παγανιστική αισθητική και εικονογραφία.