Μία πήλινη λαγήνα από την Αγία Σοφία και η ιουδαϊκή ευλάβεια στη Θεσσαλονίκη του 11ου αιώνα - ANTONARAS (Αναστάσιος Χ. ΑΝΤΩΝΑΡΑΣ) Anastassios C. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Η μελέτη αφορά σε μία πήλινη λαγήνα με εμπίεστο και εγχάρακτο γεωμετρικό διάκοσμο των μέσων του 11ου αιώνα από το δυτικό υπερώο της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης. Τουλάχιστον 14 παρόμοιες λαγήνες, πιθανώς τοπικής παραγωγής, εντοπίστηκαν στο ίδιο σύνολο. Η μοναδικότητα του αγγείου έγκειται στην εβραϊκή επιγραφή berakhah ( הָכָרְּב ), δηλαδή ευλογία, που έχει χαραχθεί εκ των υστέρων στον ώμο του μαρτυρώντας το ιουδαϊκό θρήσκευμα των ιδιοκτητών του. Αποτελεί το μόνο κινητό ανασκαφικό εύρημα από τη Θεσσαλονίκη που συνδέεται άμεσα με τους Εβραίους της πόλης της μεσοβυζαντινής περιόδου.