Σταυροδρόμια εξουσίας: οι γαιοκτησίες μιας βλάχας μοναχής στη Θεσσαλία του 13ου αιώνα - PITOULI (Σοφία ΠΙΤΟΥΛΗ) Sofia (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Ένα χρυσόβουλλο που εκδόθηκε από τον Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο το 1289 εξασφαλίζει τα προνόμια της μονής της Παναγίας της Ελεούσας, που ίδρυσε η σεβαστοκρατόρισσα και Βλάχα μοναχή Υπομονή στο Φανάρι Καρδίτσας. Το χρυσόβουλλο αποτελεί αφορμή για επανεξέταση των μοναστικών και κοινωνικών δικτύων του 13ου αιώνα. Με βάση το χρυσόβουλλο, χαρτογραφούνται τα χωριά και οι κτήσεις της μονής, όπως αυτά προκύπτουν από το έγγραφο, ώστε να καταγραφούν τα όρια ισχύος της Υπομονής καθώς και η παρουσία των Βλάχων στη Θεσσαλία.