Το Βυζάντιο και η Βενετία μετά την πρώτη Σταυροφορία: «Επικύρωση» αυτοκρατορικών προνομίων μέσω «ευσεβών» κλοπών λειψάνων (1123-1126) - ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (Angeliki PANAGOPOULOU ) Αγγελική (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Η «Translatio mirifici martyris Isidori a Chio insula in civitatem venetam» αποτελεί τη μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα της βενετικής εκστρατείας της περιόδου 1122-1124, σχετικά με την «ευσεβή» κλοπή του λειψάνου του Αγίου Ισιδώρου, που έλαβε χώρα κατά το βενετικό ταξίδι επιστροφής από τους Αγίους Τόπους. Οι άγιοι που «δέχθηκαν» να μεταφερθούν στη Βενετία, από λιμάνια – σταθμούς στους εμπορικούς δρόμους προς την Ανατολή, κατά την περίοδο 1123-1126, επικύρωσαν με τη χάρη τους τα εμπορικά προνόμια των Βενετών, που ο Ιωάννης Β΄ Κομνηνός αρνούνταν να επικυρώσει.