A la latina. Ζωγράφοι εικόνων προσανατολισμένοι δυτικά - ΓΚΡΑΤΖΙΟΥ Όλγα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2014)
Εξετάζεται ο προσδιορισμός «in forma a la latina» των αρχειακών πηγών του 15ου αιώνα σε συσχετισμό με το ενδιαφέρον των κρητικών ζωγράφων της εποχής για την παλαιότερη ιταλική τέχνη. Η διάδοση των ανατολικών εικόνων στη Δύση και το εκτεταμένο εμπόριο εικόνων επέτεινε την αναφορά σε παλαιότερα πρότυπα καθώς εναρμονιζόταν με το επιζητούμενο ύφος των εικόνων ιδιωτικής ευλάβειας.