Μεσοβυζαντινά αυτοθερμαινόμενα σκεύη απο την Αργολίδα. - VASSILIOU, Anastasia (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Τα αυτοθερμαινόμενα σκεύη, γνωστά στην ελληνική βιβλιογραφία ως «σαλτσάρια», συνιστούν ένα σύνθετο σκεύος της μεσοβυζαντινής περιόδου. Εμφανίζονται τόσο σε λευκό όσο και σε ερυθρό πηλό, με κυρίαρχη την παράκτια και αστική διασπορά στο χώρο της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου. Στην Αργολίδα και κυρίως στο Άργος, έχουν έως τώρα καταγραφεί 53 δείγματα που στην πλειονότητά τους φέρουν ομοιότητες με αντίστοιχα δείγματα από την Κόρινθο, την Αθήνα και τη Θήβα και θα μπορούσαν να χρονολογηθούν, βάσει παραλλήλων, κυρίως στον 10ο-11ο αιώνα. Θα απευθύνονταν πιθανώς σε μέλη της τοπικής ελίτ, συνιστώντας μια μαρτυρία για πιο «εξελιγμένες» διατροφικές συνήθειες στη βυζαντινή περιφέρεια.