Ο Γεώργιος Λαμπάκης στη Φθιώτιδα (1896-1910). Οψεις της ερευνητικής του δραστηριότητας στην ελληνική Περιφέρεια. - ΠΑΛΛΗΣ Γιώργος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Ο Γεώργιος Λαμπάκης πραγματοποίησε μεταξύ των ετών 1896-1910 οκτώ τουλάχιστον ταξίδια στη Φθιώτιδα, κατά τα οποία κατέγραψε στοιχεία για τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά μνημεία της. Η δραστηριότητά του στην περιοχή παρουσιάζει ενδιαφέρον για την κατανόηση των κινήτρων, των ενδιαφερόντων και του τρόπου της ερευνητικής εργασίας του. Οι παράμετροι αυτές εξετάζονται στο κείμενο μέσα από τις δημοσιευμένες στο ΔΧΑΕ σύντομες ειδήσεις και από τις ανέκδοτες ση-μειώσεις και την αλληλογραφία του Λαμπάκη.