Άγιοι και προσκυνητές στην κοιλάδα του Λύκου (Μικρά Ασία) - D’ANDRIA, Francesco (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2017)
Στο άρθρο παρουσιάζονται τα πορίσματα των τελευταίων αρχαιολογικών ανασκαφών και ερευνών στις πόλεις της κοιλάδας του Λύκου, που πραγματοποιήθηκαν από την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή στην Ιεράπολη και από το Πανεπιστήμιο του Παμουκαλέ στη Λαοδίκεια. Στην Ιεράπολη οι έρευνες έφεραν στο φως το εκτός των τειχών ιερό που οικοδομήθηκε γύρω από τον τάφο του αποστόλου Φιλίππου, και βοήθησαν να αποκατασταθεί η διαδρομή που ο προσκυνητής ακολουθούσε για να φτάσει σ’ αυτό. Τα ευρήματα στη Λαοδίκεια επιτρέπουν μια νέα ανάγνωση της πολεοδομικής εξέλιξης της πρωτοβυζαντινής πόλης και των μνημείων της, σε αναλογία με αυτή της Ιεράπολης και του μαρτυρίου του αποστόλου Φιλίππου, η οποία συνδέεται με τον επίσκοπο της πόλης Σάγαρι.