Ο εμπορικός χάρτης της βυζαντινής Θεσσαλονίκης: ιχνηλατώντας τις αγορές της πόλης από τον 9ο αιώνα έως την οθωμανική κατάκτηση. - ΡΑΠΤΗΣ (Konstantinos Th. RAPTIS), Κωνσταντίνος Θ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2017)
Με βαση περιορισμένα αρχαιολογικά δεδομένα και αναφορές σε κείμενα της βυζαντινής περιόδου επιχειρείται η ανίχνευση των περιοχών της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, στις οποίες αναπτυσσόταν περισσότερο ή λιγότερο οργανωμένη εμπορική δραστηριότητα και αφετέρου η σκιαγράφηφη, έστω και θολά, του εμπορικού χάρτη της πόλης από την μέση βυζαντινή περίοδο έως την Οθωμανική κατάκτηση.