Ενα ανθεκτικό τοπίο: τα τειχη της Κωνσταντινούπολης και τα περίχωρα τους - RICCI, Alessandra (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Τα χερσαία τείχη της Κωνσταντινούπολης, που ανεγέρθηκαν στις αρχές του 5ου αιώνα, ενίσχυσαν ουσιαστικά την άμυνα της πόλης, ενώ συνέβαλαν στη δημιουργία της αστικής της ταυτότητας. Αυτό το άρθρο εξετάζει ένα θέμα που θίγεται σπάνια, τη χρήση χώρων για αγροτικές καλλιέργειες εντός των τειχών και στα περίχωρά τους. Η παρουσία σήμερα κηπουρικών δραστηριοτήτων σε ορισμένα τμήματα του τείχους αντιπροσωπεύει την άυλη μνήμη προτύπων που μπορούν να ανιχνευθούν στην περίοδο της ύστερης αρχαιότητας.