Σχετικά με την παράδοση των Βλαχερνών στη Ρωσία - ETINHOF, Olga (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Η ιδέα της προστασίας της Θεοτόκου και του μαφορίου της είχε μεγάλη σημασία στη μεσαιωνική Ρωσία. Σύμφωνα με το Πατερικόν της Μονής των Σπηλαίων, η Παναγία έστειλε αρχιτέκτονες στο Κίεβο για να κτίσουν την εκκλησία της μονής. Κατά την περίοδο του Ανδρέα Bogoliubsky, η λατρεία της Μεσιτείας της Θεοτόκου άρχισε να διαδίδεται. Η τοπογραφία των κτηριακών συγκροτημάτων, τόσο στο Βλαδιμήρ όσο και στο Κρεμλίνο της Μόσχας, τα οποία αποτελούνταν από τον Καθεδρικό της Κοίμησης και από τον ναό της Κατάθεσης της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου, απηχούσε την ιερή τοπογραφία των Βλαχερνών.