Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Σώτειρα του Κοττάκη) στην Αθήνα. Νεότερα στοιχεία και παρατηρήσεις. - ΒΟΛΤΥΡΑΚΗ (Eleftheria VOLTYRAKI), Ελευθερία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Σώτειρα του Κοττάκη) ανάγεται στους μεσοβυζαντινούς χρόνους και ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό τύπο του απλού τετρακιόνιου με επιμηκυσμένο ιερό ή του σύνθετου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με συνεπτυγμένο ιερό. Κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα δέχθηκε πολλές επεμβάσεις και επεκτάσεις που αλλοίωσαν την αρχική μορφή του. Κατά τη διάρκεια πρόσφατων εργασιών κατέστη εφικτή η παρατήρηση δομικών λεπτομερειών του, ενώ αποκαλύφθηκαν και νέα στοιχεία, όπως η εσωτερική όψη της τοιχοποιίας του και τμήματα των αρχικών ξύλινων ελκυστήρων.