Η τυπολογία των συνεπτυγμένων Αθωνικών ναών στο Πήλιο κατα την όψιμη Τουρκοκρατία (1700-1881) - ΠΟΛΥΒΙΟΥ (Miltiadis POLIVIOU), Μιλτιάδης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Οι οκτώ τρουλαίοι ναοί με πλευρικές κόγχες, που οικοδομήθηκαν στο Πήλιο κατά την όψιμη τουρκοκρατία, τυπολογικά ανήκουν στην πιο συνεπτυγμένη μορφή του αθωνικού τύπου. Είναι όλοι καθολικά μικρών μοναστηριών και η οικοδόμησή τους έγινε από το 1775 ώς το 1818, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία κορυφώνεται η ακμή του τόπου. Στο άρθρο γίνεται προσπάθεια να ανιχνευθεί η δημιουργία της συγκεκριμένης μορφής του αθωνικού τύπου και να προσδιοριστούν οι αιτίες για τις οποίες στο Πήλιο της εποχής απαντάται μόνον η παραλλαγή αυτή.