Απεικονίσεις αγίων στις τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο - ZAKHAROVA, Anna (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Στη μελέτη παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται για την αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου της Αγίας Σοφίας Κιέβου, και επιχειρείται η ταύτιση των πολυάριθμων αγίων μέσω της εικονογραφίας τους και σε συνδυασμό με τα χαράγματα που εντοπίζονται στον χώρο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι αρχές που υπαγόρευσαν την επιλογή και την κατανομή των αγίων στον χώρο. Διαπιστώνεται ότι, ενώ κάποιες από αυτές τις αρχές ακολουθούν την τρέχουσα βυζαντινή παράδοση, άλλες απηχούν ιδιάζουσες ιδέες για τους νεοφώτιστους Ρως.