Παρατηρήσεις σε παναγιάρια της μονής Βατοπεδίου (14ος-16ος αιώνες) - ΛΙΑΚΟΣ, Δημήτρης (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Στη μονή Βατοπεδίου φυλάσσονται είκοσι δύο παναγιάρια που χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα. Η παρούσα μελέτη αφορά σε πέντε μόνο έργα του 14ου-16ου αιώνα· συγκεκριμένα, επανεξετάζονται τέσσερα δημοσιευμένα και παρουσιάζεται ένα αδημοσίευτο αντικείμενο. Από την πραγμάτευσή τους προκύπτουν νέα στοιχεία που αφορούν στο καλλιτεχνικό τους ιδίωμα, τη χρονολόγηση και την προέλευσή τους. Παράλληλα, διατυπώνονται σκέψεις γύρω από τους παραγγελιοδότες τους αλλά και τον τρόπο κτήσης τους από τη μονή.