Η καταγωγή και η σημασία του παλαιοχριστιανικού συνθρόνου - ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ ( Dimitriοs Th. CHATZILAZAROU), Δημήτριος Θ. (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2019)
H ομοιότητα του παλαιοχριστιανικού συνθρόνου με τις καθηγητικές εξέδρες που αποκαλύφθηκαν σε διδασκαλεία στην Αλεξάνδρεια, αναδεικνύει τη σημασία της έννοιας της διδασκαλίας για τη χριστιανική πίστη. Στην πρώιμη χριστιανική εικονογραφία και αυτοκρατορική ιδεολογία ανιχνεύονται τα τεκμήρια ενός εγχειρήματος της Εκκλησίας να προσεγγίσει τον εθνικό κόσμο μέσα από το ιδεολογικό, εικονογραφικό και συμβολικό λεξιλόγιό του. Η μεταφορά της καθηγητικής εξέδρας στην αψίδα του χριστιανικού ναού τον ανέδειξε συμβολικά σε διδασκαλείο της Θείας Σοφίας.