Μετασχηματισμοί του αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης κατά την ύστερη αρχαιοτητα (4ος-6ος αι.) μέσα απο τα ανασκαφικά δεδομένα στον σταθμό Αγίας Σοφίας του μητροπολιτικού σιδηρόδρομου - ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ (Stella VASILEIADOU), Στέλλα; ΤΖΕΒΡΕΝΗ (Stavroula TZEVRENI), Σταυρούλα (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα στον σταθμό Αγίας Σοφίας του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας σταθερά τον decumanus maximus στο ύψος της σημερινής Εγνατίας και με τοπόσημο το μνημειακό νυμφαίο στη συμβολή δύο κεντρικών οδών, σκιαγραφείται η μετάβαση από τις οικιστικές νησίδες με τις πολυτελείς αστικές επαύλεις του 4ου αιώνα στις μνημειακές διαμορφώσεις του δημόσιου χώρου, με τις άγνωστες ‒μέχρι πρότινος‒ κιονοστήρικτες, μαρμαρόστρωτες πλατείες (φόρα), που ανοίγονται κατά τον 6ο αιώνα ανάμεσα στην Αχειροποίητο και την επισκοπική βασιλική, στη θέση του ναού της Αγίας Σοφίας.