Οι μεταλλάξεις της Αθήνας απο την επιδρομή των Ερούλων το 267 μ.χ. εως τα τέλη του 4ου αιώνα - CHIOTI (Λαμπρινή ΧΙΩΤΗ), Lamprini (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Μετά από την επιδρομή των Ερούλων στην Αθήνα (267 μ.Χ.) η πόλη υπέστη μεταμορφώσεις αντίστοιχες αυτών που βίωσαν άλλες πόλεις του ελλαδικού χώρου κατά την ίδια εποχή. Όπως μαρτυρεί η οικοδομική δραστηριότητα, έως τα τέλη του 4ου αιώνα ένας εσωτερικός οχυρωματικός περίβολος κατασκευάστηκε, αρχαία δημόσια κτήρια εγκαταλείφθηκαν ή αποδομήθηκαν, εργαστήρια εγκαταστάθηκαν σε παλαιούς δημόσιους χώρους, ενώ το κέντρο βάρους της πόλης μεταφέρθηκε από τα δυτικά προς τα ανατολικά, στην περιοχή της σημερινής Βουλής και του Εθνικού Κήπου.