Παρατηρήσεις για την αρχιτεκτονική και την ιστορία του πρωτοβυζαντινού ναού της μονής Λατόμου στη Θεσσαλονίκη - ΡΑΠΤΗΣ (Konstantinos T. RAPTIS), Κωνσταντίνος Θ.; Φαντίδου (Eleftheria FANTIDOU), Ελευθερία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Βάσει νέας αρχαιολογικής-ανασκαφικής έρευνας και αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης του πρωτοβυζαντινού σταυρικού ναού που ταυτίζεται με το καθολικό της μονής Λατόμου, οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκπόνησης μιας νέας μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, η μελέτη αυτή συνοψίζει τις διάφορες επί μακρόν διατυπωμένες απόψεις, παρουσιάζει νέα αρχαιολογικά δεδομένα και διατυπώνει ορισμένες παρατηρήσεις και σκέψεις για την αρχιτεκτονική και τη δομική ιστορία του σημαντικού πρωτοβυζαντινού ναού της Θεσσαλονίκης