Η βυζαντινή μνημειακή ζωγραφική και το αρχιτεκτονικό της πλαίσιο - OUSTERHOUT, Robert (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2021)
Στο άρθρο διερευνάται το αρχιτεκτονικό πλαίσιο της μνημειακής ζωγραφικής στις βυζαντινές εκκλησίες. Μια λεπτομερής ανάλυση της αρχιτεκτονικής και του ζωγραφικού διακόσμου δείχνει ότι η συνεργασία ανάμεσα στους οικοδόμους και τους ζωγράφους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο αυτή η έλλειψη συντονισμού μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις. Μελετώντας προσεκτικά τη σχέση της αρχιτεκτονικής και του τοιχογραφικού διακόσμου, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις αλλαγές στην αντίληψη των Βυζαντινών για τον ιερό χώρο αλλά και τις αισθητικές επιλογές που συνέβαλαν στη δημιουργία νέων μορφών μνημειακής ζωγραφικής.